ღვინის ტიპი: ნახევრად ტკბილი, წითელი ღვინო.
წარმოშობა და ვაზის ჯიში: ერთ-ერთი ყველაზე ცნობილი ღვინო საქართველოში. მზადდება ოჯალეშის ჯიშის ყურძნისაგან, რომელიც ასევე ცნობილია შონურის (სვანურის) სახელითაც. გავრცელებულია დასავლეთ საქართველოში, სამეგრელოს რეგიონში. ამ ჯიშის ყურძენი საკმაოდ გვიან მწიფდება,ამიტომ რთველი მიმდინარეობს ნოემბერის შუა რიცხვებიდან დეკემბერის შუა დასაწყისამდე.
გემოს პროფილი: აქვს შერეული არომატი, ელეგანტური და სასიამოვრო გემო. ხასიათდება ხილის ტონების მდიდარი არომატით.
საკვებთან შეხამება: მიირთვით აპერეტივად ხილთან და დესერტებთან ერთად.